Składniki:
- ogórki gruntowe, najlepiej małe
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- 2 marchewki
- 2 cebule
Wykonanie:
Do wody dodajemy ocet, łyżkę soli, 2 łyżki cukru, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zagotowujemy i lekko studzimy.
Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy 1 ząbek czosnku, gałązkę kopru, kilka plasterków marchwi i ćwiartkę cebuli.
Następnie wkładamy ogórki. Staramy się układać je pionowe, w miarę możliwości .
Zalewamy ciepłą zalewą i zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy około 8 minut. Po całkowitym wychłodzeniu będą gotowe do zjedzenia:)
Smacznego - Ula
- ogórki gruntowe, najlepiej małe
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- 2 marchewki
- 2 cebule
Wykonanie:
Do wody dodajemy ocet, łyżkę soli, 2 łyżki cukru, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zagotowujemy i lekko studzimy.
Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy 1 ząbek czosnku, gałązkę kopru, kilka plasterków marchwi i ćwiartkę cebuli.
Następnie wkładamy ogórki. Staramy się układać je pionowe, w miarę możliwości .
Zalewamy ciepłą zalewą i zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy około 8 minut. Po całkowitym wychłodzeniu będą gotowe do zjedzenia:)
Smacznego - Ula