Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Korniszony - ogórki konserwowe

Składniki:
- ogórki gruntowe, najlepiej małe
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu 
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 
- główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- 2 marchewki
- 2 cebule


Wykonanie:
Do wody dodajemy ocet, łyżkę soli, 2 łyżki cukru, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zagotowujemy i lekko studzimy.
Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy 1 ząbek czosnku, gałązkę kopru, kilka plasterków marchwi i ćwiartkę cebuli. 
Następnie wkładamy ogórki. Staramy się układać je pionowe, w miarę możliwości . 
Zalewamy ciepłą zalewą i zakręcamy słoiki. 
Pasteryzujemy około 8 minut. Po całkowitym wychłodzeniu będą gotowe do zjedzenia:)

                                                                                                                          Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz