Składniki:
- ogórki gruntowe – niezbyt duże
- woda
- 1 łyżka soli na 1 l wody
- 2-3 baldachy kopru razem z łodygami
- 4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu
- opcjonalnie kilka liści wiśni i porzeczki
Wykonanie:
Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyj.
Na dnie dobrze umytych i wyparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami liście wiśni i czarnej porzeczki. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, staraj się żeby były pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Wodę z solą wystudź. Ja zalewam też nieraz zupełnie zimną wodą z kranu. Jeżeli masz pewność, że woda jest dobrej jakości spokojnie można tak zrobić.
Ogórki zalej wodą z solą, tak aby woda całkowicie przykryła ogórki.
Na wierzchu połóż dodatkowy baldach kopru. Można też pomiędzy ogórki włożyć kawałek czosnku i chrzanu.
Zakręć słoiki i odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po ok 3 tygodniach ogórki powinny być gotowe.
Smacznego - Ula
- ogórki gruntowe – niezbyt duże
- woda
- 1 łyżka soli na 1 l wody
- 2-3 baldachy kopru razem z łodygami
- 4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu
- opcjonalnie kilka liści wiśni i porzeczki
Wykonanie:
Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyj.
Na dnie dobrze umytych i wyparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami liście wiśni i czarnej porzeczki. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, staraj się żeby były pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Wodę z solą wystudź. Ja zalewam też nieraz zupełnie zimną wodą z kranu. Jeżeli masz pewność, że woda jest dobrej jakości spokojnie można tak zrobić.
Ogórki zalej wodą z solą, tak aby woda całkowicie przykryła ogórki.
Na wierzchu połóż dodatkowy baldach kopru. Można też pomiędzy ogórki włożyć kawałek czosnku i chrzanu.
Zakręć słoiki i odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po ok 3 tygodniach ogórki powinny być gotowe.
Smacznego - Ula