Składniki:
- 1 opakowanie makaronu łazanki
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 pętko dobrej kiełbasy (np. jałowcowej)
- 2-3 cebule
- 30 dag pieczarek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- majeranek lub kminek
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Kiszoną kapustę przekładamy na sitko, przelewamy wodą, odciskamy i drobno szatkujemy. Zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 40-50 min, aż kapusta zmięknie. Po ugotowaniu odcedzamy i lekko studzimy. Pieczarki i cebulę obieramy, drobno siekamy i rumienimy na maśle, do czasu aż nadmiar wody nam odparuje. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy na niewielkiej ilości masła i przekładamy do cebuli i pieczarek. Dodajemy kapustę. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Całość smażymy jeszcze w dużym garnku około 5 min. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, delikatnie mieszamy. Gotowe. Danie podajemy na gorąco.
Rada: gdy zostanie nam łazanek (na drugi dzień) można zapiec je
w piekarniku.
w piekarniku.