Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Łazanki

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu łazanki 
  • 1/2 kg kapusty kiszonej 
  • 1 pętko dobrej kiełbasy (np. jałowcowej) 
  • 2-3 cebule 
  • 30 dag pieczarek 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • pieprz 
  • sól 
  • majeranek lub kminek  
  • 1/2 kostki masła

Wykonanie:

Kiszoną kapustę przekładamy na sitko,  przelewamy wodą, odciskamy i drobno szatkujemy. Zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 40-50 min, aż kapusta zmięknie. Po ugotowaniu odcedzamy i lekko studzimy. Pieczarki i cebulę obieramy, drobno siekamy i rumienimy na maśle, do czasu aż nadmiar wody nam odparuje. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy na niewielkiej ilości masła i przekładamy do cebuli i pieczarek. Dodajemy kapustę. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Całość smażymy jeszcze w dużym garnku około 5 min. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, delikatnie mieszamy. Gotowe.
Danie podajemy na gorąco.



Rada: gdy zostanie nam łazanek (na drugi dzień) można zapiec je
w piekarniku.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz