Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Lekkie kurczaczki - nuggetsy w krakersach

Tym razem przepis na lekkie kurczaczki. Dzieciaki mówią nuggetsy. Są one niskokaloryczne i dobre dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 200 g naturalnej maślanki lub 1 duży jogurt naturalny
  • 150 g krakersów solonych (można też użyć płatków owsianych)
  • sól, pieprz.
Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paseczki. Do miseczki wlewamy maślankę lub jogurt naturalny, dodajemy sól i pieprz do smaku i wrzucamy wszystkie pokrojone kawałki fileta. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Wtedy kurczak wchłonie maślankę i będzie soczysty i pyszny. 

Następnie rozkruszamy na drobno krakersy. Wyciągamy mięso z maślanki i panierujemy w krakersach. Na blasze umieszczamy papier do pieczenia a na nim kładziemy kawałki panierowanego kurczaka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy około 30 minut. 
Podawać najlepiej zaraz po zrobieniu, gdyż
jest wtedy chrupki i smaczny.

Idealny do podania z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.







Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz