Tym razem przepis na lekkie kurczaczki. Dzieciaki mówią nuggetsy. Są one niskokaloryczne i dobre dla osób dbających o linię.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka,
- 200 g naturalnej maślanki lub 1 duży jogurt naturalny
- 150 g krakersów solonych (można też użyć płatków owsianych)
- sól, pieprz.
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paseczki. Do miseczki wlewamy maślankę lub jogurt naturalny, dodajemy sól i pieprz do smaku i wrzucamy wszystkie pokrojone kawałki fileta. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Wtedy kurczak wchłonie maślankę i będzie soczysty i pyszny.
Następnie rozkruszamy na drobno krakersy. Wyciągamy mięso z maślanki i panierujemy w krakersach. Na blasze umieszczamy papier do pieczenia a na nim kładziemy kawałki panierowanego kurczaka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy około 30 minut.
Podawać najlepiej zaraz po zrobieniu, gdyż
jest wtedy chrupki i smaczny.
Idealny do podania z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.