Tym razem zdecydowałam się na dodanie przepisu na jedno
z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej jakim jest fasolka po bretońsku. To pyszne danie idealnie sprawdza się w jesienne i zimowe dni. Jest pachnąca, rozgrzewająca i bardzo syta.
z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej jakim jest fasolka po bretońsku. To pyszne danie idealnie sprawdza się w jesienne i zimowe dni. Jest pachnąca, rozgrzewająca i bardzo syta.
Składniki:
- 1kg fasoli "piękny Jaś"
- 2 pętka dobrej kiełbasy
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka masła
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- natka pietruszki
- papryka słodka i ostra
- sól
- pieprz
zasmażka:
1 duża łyżka mąki
2 łyżki masła
Wykonanie:
Dzień wcześniej, najlepiej na całą noc zalewamy suszoną fasolę wodą i odstawiamy. (Świeżą fasolę wykorzystujemy w dniu gotowania - nie wymaga ona specjalnych przygotowań). Na drugi dzień fasolę odcedzić, ponownie zalać wodą, dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie i gotować aż fasola nam zmięknie. Gotowanie fasoli suszonej to dość długi proces. Może trwać od 1h do -1,5h.W czasie gdy fasola nam się gotuje na rozgrzanej patelni, na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy będą miękkie zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok a następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Kiedy fasola będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz kiełbasę. Dodajemy pieprz, sól, papryki, majeranek i całość nadal gotujemy kilka minut. Na patelni lub
w małym rondelku przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość smażymy energicznie mieszając, by się nie przypaliła około 1 min aż nasza zasmażka będzie lekko złota
i płynna (jeśli będzie zbyt grudkowata trzeba dodać odrobinę masła). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do naszej fasolki
i całość gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu aż nasza fasolka zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy świeża natką z pietruszki
w małym rondelku przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość smażymy energicznie mieszając, by się nie przypaliła około 1 min aż nasza zasmażka będzie lekko złota
i płynna (jeśli będzie zbyt grudkowata trzeba dodać odrobinę masła). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do naszej fasolki
i całość gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu aż nasza fasolka zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy świeża natką z pietruszki