Składniki:
Składniki na sos:
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w dobrze osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i wsypujemy do salaterki.
- 2 woreczki kaszy gryczanej (2x 100g)
- 2 pomidory
- ser feta
- zielony ogórek
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- czerwona cebula
- szczypiorek
- pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- 1-2 łyżki miodu
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w dobrze osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i wsypujemy do salaterki.
Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Z papryki, rzodkiewki, pomidora odkrawamy zbędne końcówki i kroimy na mniejsze kawałki: rzodkiewkę w plasterki, paprykę w kostkę, pomidory najpierw
w ósemki a później jeszcze na pół. Ogórka kroimy w półplasterki
a cebulę w cienkie piórka. Ser feta kroimy w "ładną kosteczkę" - ostatecznie można kupić już pokrojony. Szczypiorek drobno siekam.
w ósemki a później jeszcze na pół. Ogórka kroimy w półplasterki
a cebulę w cienkie piórka. Ser feta kroimy w "ładną kosteczkę" - ostatecznie można kupić już pokrojony. Szczypiorek drobno siekam.
W miseczce przygotowujemy sos: oliwę z oliwy, ocet winny i miód mieszamy ze sobą i polewamy nim kaszę z warzywami. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy fetę
i szczypiorek do dekoracji. Smacznego.
i szczypiorek do dekoracji. Smacznego.