Składniki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina
- 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- pomidory w puszce (krojone)
- 1 i 1/2 szkl bulionu
- oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano,tymianekWykonanie:cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion. Dusimy pod przykryciem tak długo aż sos się zredukuje. Gotowe.