Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Domowy sos boloński

Składniki
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 1/2 łodygi selera naciowego 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina 
  • 3 duże łyżki przecieru pomidorowego 
  • pomidory w puszce (krojone) 
  • 1 i 1/2 szkl bulionu 
  • oliwa z oliwek  
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano,tymianek


    Wykonanie:
    cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion. Dusimy pod przykryciem tak długo aż sos się zredukuje. Gotowe.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz