Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni (ja użyłam Primo Gusto)
- 500g mięsa mielonego (np. z szynki)
- 2-3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 20 dag startego żółtego sera
- pieprz
- sól
- bazylia
- oregano
Sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szkl mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i mięso mielone. Mieszamy całość i dusimy, do momentu aż mięso będzie suche.
Do tak przygotowanego farszu dodajemy przecier pomidorowy, jajko
i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.
i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.
Przygotowujemy makaron: mimo, że nie wymaga on wstępnego gotowania polecam przelać go wrzątkiem a później zimną wodą, by uniknąć sklejenia (będziemy w 100% pewni, że będzie miękki po przyrządzeniu). Rurki cannelloni napełniamy farszem i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Tak przygotowane rurki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 min. Gotowe!
Podajemy na ciepło przyozdobione np. natką pietruszki i parmezanem.