Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Makaron cannelloni z mięsnym farszem

Składniki: 
  •  1 opakowanie makaronu cannelloni (ja użyłam Primo Gusto) 
  • 500g mięsa mielonego (np. z szynki) 
  • 2-3 cebule  
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 jajko 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego  
  • 20 dag startego żółtego sera  
  • pieprz 
  • sól 
  • bazylia 
  • oregano

Sos beszamelowy
  • 3 łyżki masła 
  • 2,5 łyżki mąki 
  • 1 i 1/2 szkl mleka 
  • sól 
  • pieprz  
  • gałka muszkatołowa





Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i mięso mielone. Mieszamy całość i dusimy, do momentu aż mięso będzie suche.

 

Do tak przygotowanego farszu dodajemy przecier pomidorowy, jajko
i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.
Przygotowujemy makaron: mimo, że nie wymaga on wstępnego gotowania polecam przelać go wrzątkiem a później zimną wodą, by uniknąć sklejenia (będziemy w 100% pewni, że będzie miękki po przyrządzeniu). Rurki cannelloni napełniamy farszem i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

 
Tak przygotowane  rurki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 min. Gotowe!


Podajemy na ciepło przyozdobione np. natką pietruszki i parmezanem.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz