Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie bolońskim

Składniki:
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 3-4 cebule 
  • kilka ząbków czosnku 
  • ser mozzarella 
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 
  • suszone pomidory 
  • ser feta 
  • pieprz 
  • sól 
  • ser typu parmezan

     Składniki na sos boloński:
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 1/2 łodygi selera naciowego 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina 
  • 3 duże łyżki przecieru pomidorowego 
  • pomidory w puszce (krojone) 
  • 1 i 1/2 szkl bulionu 
  • oliwa z oliwek 
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano,tymianek

Przygotowujemy sos:
cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion.
Dusimy pod przykryciem  tak długo, aż bulion się zredukuje.

Przygotowujemy naleśniki wg przepisu pamiętając, by zastąpić cukier solą.

Nadzienie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz szpinak. Całość smażymy do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi
a nadmiar wody nam odparuje.

 
Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku uważając na sól (pamiętajmy, że feta jest bardzo słony).

Farsz układamy na środku każdego naleśnika i zwijamy zakładając wszystkie boki do środka, tak by powstał nam kwadracik.

Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naszym domowym sosem bolońskim
(dla "leniwych" lub na szybko można użyć gotowego ze słoika).
Na wierzchu układamy plastry sera mozzarella. Naleśniki pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Podajemy na ciepło posypując parmezanem. 


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz