Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 3-4 cebule
- kilka ząbków czosnku
- ser mozzarella
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- suszone pomidory
- ser feta
- pieprz
- sól
- ser typu parmezan
Składniki na sos boloński: - 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina
- 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- pomidory w puszce (krojone)
- 1 i 1/2 szkl bulionu
- oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano,tymianek
Przygotowujemy
sos:
cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion.
Dusimy pod przykryciem tak długo, aż bulion się zredukuje.
cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy aż lekko się zrumienią. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez kilka min. na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Gdy składniki znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion.
Dusimy pod przykryciem tak długo, aż bulion się zredukuje.
Przygotowujemy naleśniki wg przepisu pamiętając, by zastąpić cukier solą.
Nadzienie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz szpinak. Całość smażymy do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi
a nadmiar wody nam odparuje.
a nadmiar wody nam odparuje.
Dodajemy
pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
uważając na sól (pamiętajmy, że feta jest bardzo słony).
Farsz układamy na środku każdego naleśnika i zwijamy zakładając wszystkie boki do środka, tak by powstał nam kwadracik.
Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naszym domowym sosem bolońskim
(dla "leniwych" lub na szybko można użyć gotowego ze słoika).
Na wierzchu układamy plastry sera mozzarella. Naleśniki pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Podajemy na ciepło posypując parmezanem.
Na wierzchu układamy plastry sera mozzarella. Naleśniki pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Podajemy na ciepło posypując parmezanem.