Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa cebulowa

Składniki:
  • włoszczyzna
  • 1 ćwiartka z kurczaka 
  • 5-6 ziemniaków
  • 6 cebul
  • 2-3l wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziołowy
  • curry 
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki masła
  • żółty ser do posypania
  • ulubione pieczywo na grzanki
  • pietruszka do dekoracji

Wykonanie:
Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części, tj. ziemniaki w ósemki, marchewkę, pietruszkę i selera na pół a kapustę szatkujemy. Całość zalewamy wodą, dodajemy ćwiartkę z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu około 1h. Jeśli będzie taka potrzeba z wierzchu  zbieramy tworzącą się pianę. (Pod bazę naszej zupy możemy użyć również wcześniej przygotowanego bulionu lub niedzielnego rosołu).

  

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż stanie się miękka i lekko złota. Podczas smażenia cebuli dodajemy pokrojony czosnek.


Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, ziele angielskie i listek laurowy. Mięso obieramy i wrzucamy do bulionu wraz z zeszkloną cebulą. Całość chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem czarnym mielonym i curry, która nada naszej zupie wspaniały, orientalny smak i aromat.



Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zdejmujemy wywar z ognia i całość miksujemy blenderem na krem.


Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy startym żółtym serem i pietruszką.
Całość można również udekorować łyżką śmietany. Smacznego.



 


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz