Składniki:
- włoszczyzna
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 5-6 ziemniaków
- 6 cebul
- 2-3l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziołowy
- curry
- sól, pieprz
- 4 łyżki masła
- żółty ser do posypania
- ulubione pieczywo na grzanki
- pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Warzywa z włoszczyzny obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części, tj. ziemniaki w ósemki, marchewkę, pietruszkę i selera na pół a kapustę szatkujemy. Całość zalewamy wodą, dodajemy ćwiartkę z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu około 1h. Jeśli będzie taka potrzeba z wierzchu zbieramy tworzącą się pianę. (Pod bazę naszej zupy możemy użyć również wcześniej przygotowanego bulionu lub niedzielnego rosołu).
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż stanie się miękka i lekko złota. Podczas smażenia cebuli dodajemy pokrojony czosnek.
Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, ziele angielskie i listek laurowy. Mięso obieramy i wrzucamy do bulionu wraz z zeszkloną cebulą. Całość chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem czarnym mielonym i curry, która nada naszej zupie wspaniały, orientalny smak i aromat.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zdejmujemy wywar z ognia i całość miksujemy blenderem na krem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy startym żółtym serem i pietruszką.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż stanie się miękka i lekko złota. Podczas smażenia cebuli dodajemy pokrojony czosnek.
Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, ziele angielskie i listek laurowy. Mięso obieramy i wrzucamy do bulionu wraz z zeszkloną cebulą. Całość chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem czarnym mielonym i curry, która nada naszej zupie wspaniały, orientalny smak i aromat.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zdejmujemy wywar z ognia i całość miksujemy blenderem na krem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy startym żółtym serem i pietruszką.