Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Brokuły w sosie pieczarkowym

Kolejne przepis z serii dania wegetariańskie. Idealne jako samodzielne danie główne, dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronu.

Składniki:
  • 1 brokuł 
  • 30 dag pieczarek 
  • śmietana do zup i sosów 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • pieprz i sól 
  • oliwa z oliwek  
  • pieprz ziołowy 
  • zioła prowansalskie  
  • 2 szklanki bulionu 
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę a pieczarki w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się lekko zrumieni wrzucamy pieczarki. Dusimy przez około 5 min pod przykryciem, po czym zdejmujemy przykrywkę i dusimy przez kolejne 5-10 min. aż część wody  nam odparuje.


Dokładamy różyczki brokuła i podlewamy bulionem. Całość dusimy do momentu aż brokuł zmięknie. Dodajemy śmietanę (hartując ją wcześniej - odlewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy gwałtownie ze śmietaną i ponownie wlewamy do sosu). Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.
Dekorujemy natka pietruszki lub świeżym szczypiorkiem.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz