Kolejne przepis z serii dania wegetariańskie. Idealne jako samodzielne danie główne, dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronu.
Składniki:
- 1 brokuł
- 30 dag pieczarek
- śmietana do zup i sosów
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- 2 szklanki bulionu
- szczypiorek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę a pieczarki w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się lekko zrumieni wrzucamy pieczarki. Dusimy przez około 5 min pod przykryciem, po czym zdejmujemy przykrywkę i dusimy przez kolejne 5-10 min. aż część wody nam odparuje.
Dokładamy różyczki brokuła i podlewamy bulionem. Całość dusimy do momentu aż brokuł zmięknie. Dodajemy śmietanę (hartując ją wcześniej - odlewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy gwałtownie ze śmietaną i ponownie wlewamy do sosu). Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.
Dokładamy różyczki brokuła i podlewamy bulionem. Całość dusimy do momentu aż brokuł zmięknie. Dodajemy śmietanę (hartując ją wcześniej - odlewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy gwałtownie ze śmietaną i ponownie wlewamy do sosu). Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.
Dekorujemy natka pietruszki lub świeżym szczypiorkiem.