Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 50g świeżych drożdży
- bazylia i oregano
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Dodatki do pizzy:
puszka czerwonej fasoli
10 pieczarek
15-20 dag sera żółtego
2 czerwone papryki
zielone oliwki
puszka tuńczyka w oleju
Sos pomidorowy do pizzy:
przecier pomidorowy
bazylia
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy i wyrabiamy wg przepisu na ciasto na pizzę. Mieszamy sos pomidorowy. Przecier przelewamy do naczynia. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bazylię, odrobinę wody i całość mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy sosem pomidorowo - ziołowym. Dodajemy ulubione dodatki w tym przypadku: 1/2 startego sera, pieczarki, fasolę, pokrojone oliwki, tuńczyka i pozostały ser. Tak przygotowaną pizzę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 min. Uczta domowa gotowa.