- 8-10 płatów makaronu lasagne
- mała cukinia
- 20 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego w kawałku
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- puszka czerwonej fasoli
- 3-4 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry (około 400g)
- 2 cebule
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- bazylia i oregano
- pieprz i sól
- chili lub pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szkl mleka
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa
- starty parmezan
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i smażymy aż puszczą sok. Dodajemy pokrojone w paski lub większą kostkę papryki i cukinię. Wlewamy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy oraz doprawiamy pieprzem, sola, i ziołami (bazylia i oregano).
Całość mieszamy i dusimy przez kolejne 10-15 min., do momentu aż nadmiar wody sosu nam wyparuje a jego konsystencja będzie gęsta. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną wcześniej czerwoną fasolę oraz tuńczyka. Całość mieszamy, doprawiamy i zdejmujemy ognia.
Całość mieszamy i dusimy przez kolejne 10-15 min., do momentu aż nadmiar wody sosu nam wyparuje a jego konsystencja będzie gęsta. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną wcześniej czerwoną fasolę oraz tuńczyka. Całość mieszamy, doprawiamy i zdejmujemy ognia.
Oddzielnie przygotowujemy wg podawanego już przepisu sos beszamelowy urozmaicając jego smak poprzez dodanie odrobiny startego sera typu parmezan (smak będzie bardziej wyrazisty i taki włoski :) ). Sos powinien być gęsty, ale jednoczenie płynny i bez grudek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną. Na dno wylewamy kilka łyżek beszamelu i układamy kolejno: warstwa makaronu, sos warzywno-pomidorowy, starty ser i tak aż do wyczerpania składników.
Ważne, aby ostatnią warstwą był makaron posmarowany cienką warstwą sosu beszamelowego i posypany startym serem. Tak przygotowana lasagne zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min. Podajemy na gorąco np. z sosem pomidorowym i dekorujemy świeżą bazylią.
Ważne, aby ostatnią warstwą był makaron posmarowany cienką warstwą sosu beszamelowego i posypany startym serem. Tak przygotowana lasagne zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min. Podajemy na gorąco np. z sosem pomidorowym i dekorujemy świeżą bazylią.