Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Lasagne wegetariańska


Składniki główne (naczynie żaroodporne 20/30 cm):
  • 8-10 płatów makaronu lasagne 
  • mała cukinia 
  • 20 dag pieczarek 
  • 20 dag sera żółtego w kawałku 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 papryki żółte  
  • puszka czerwonej fasoli 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • przecier pomidorowy 
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry (około 400g) 
  • 2 cebule 
  • puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym 
  • bazylia i oregano 
  • pieprz i sól 
  • chili lub pieprz cayenne 
  • oliwa z oliwek


Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 szkl mleka 
  • pieprz i sól 
  • gałka muszkatołowa 
  • starty parmezan

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i smażymy aż puszczą sok. Dodajemy pokrojone w paski lub większą kostkę papryki i cukinię. Wlewamy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy oraz doprawiamy pieprzem, sola, i ziołami (bazylia i oregano).


Całość mieszamy i dusimy przez kolejne 10-15 min., do momentu aż nadmiar wody sosu nam wyparuje a jego konsystencja będzie gęsta. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną wcześniej czerwoną fasolę oraz tuńczyka. Całość mieszamy, doprawiamy i zdejmujemy ognia.
Oddzielnie przygotowujemy wg podawanego już przepisu sos beszamelowy urozmaicając jego smak poprzez dodanie odrobiny startego sera typu parmezan (smak będzie bardziej wyrazisty i taki włoski :) ). Sos powinien być gęsty, ale jednoczenie płynny i bez grudek.



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną. Na dno wylewamy kilka łyżek beszamelu i układamy kolejno:  warstwa makaronu, sos warzywno-pomidorowy, starty ser i tak aż do wyczerpania składników.  



Ważne, aby ostatnią warstwą był makaron posmarowany cienką warstwą sosu beszamelowego i posypany startym serem. Tak przygotowana lasagne zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min. Podajemy na gorąco np. z sosem pomidorowym i dekorujemy świeżą bazylią.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz