Bruschetta - włoska przystawka, nic innego jak rodzaj grzanki obficie skropionej oliwą i natartej czosnkiem. Najczęściej wg "googlowskich źródeł" podawana z pokrojonymi pomidorami i bazylią. Ja przedstawiam moją wariację bruschetty z pomidorami, bazylią i oliwkami. Czas przygotowania 10-15 min + około 10 min oczekiwania :) Do dzieła!
Składniki:
- bagietka lub 3 bułki pszenne
- 3 dojrzałe pomidory 3-4 ząbki czosnku
- zielone oliwki
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- bazylia suszona lub świeża
- pieprz i sól
Wykonanie:
Bagietkę kroimy na skos, na małe kromki ( z dużej bagietki wyjdzie nam około 12 szt), z jednej bułki (około 4-5 szt.). Skrapiamy je obficie oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 5 min., aż uzyskają lekko złoty kolor. Pomidory najlepiej sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Kroimy je w drobną kosteczkę i przekładamy do niedużego naczynia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz pokrojone oliwki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dokładnie mieszamy. Na lekko opieczone "bagietkowe kromeczki" nakładamy nasz pomidorowo-czosnkowo-oliwkowy farsz i całość ponownie zapiekamy przez około 2-3 min. Podajemy ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika. PYCHA :)