Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Bruschetta po mojemu

Bruschetta -  włoska przystawka, nic innego jak rodzaj grzanki obficie skropionej oliwą i natartej czosnkiem. Najczęściej wg "googlowskich źródeł" podawana z pokrojonymi pomidorami i bazylią. Ja przedstawiam moją wariację bruschetty z pomidorami, bazylią i oliwkami. Czas przygotowania 10-15 min + około 10 min oczekiwania :) Do dzieła!

Składniki:
  • bagietka lub 3 bułki pszenne 
  • 3 dojrzałe pomidory 3-4 ząbki czosnku
  • zielone oliwki 
  • dobrej jakości oliwa z oliwek 
  • bazylia suszona lub świeża
  • pieprz i sól


Wykonanie:
Bagietkę kroimy na skos, na małe kromki ( z dużej bagietki wyjdzie nam około 12 szt), z jednej bułki (około 4-5 szt.). Skrapiamy je obficie oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 5 min., aż uzyskają lekko złoty kolor. Pomidory najlepiej sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Kroimy je w drobną kosteczkę i przekładamy do niedużego naczynia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz pokrojone oliwki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dokładnie mieszamy. Na lekko opieczone "bagietkowe kromeczki" nakładamy nasz pomidorowo-czosnkowo-oliwkowy farsz i całość ponownie zapiekamy przez około 2-3 min. Podajemy ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika. PYCHA :)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz