Składniki:
- 2-3 ćwiartki z kurczaka
- około 40 dag mięsnej kości wołowej (rostbef, szponder, mostek)
- 1 cebula
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- niewielki kawałek kapusty włoskie
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 grzyby suszone (dla smaku, koloru i aromatu)
- natka pietruszki
- lubczyk (świeży lub suszony)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 litry wody
- pieprz i sól
Wykonanie:
Wołowinę i kurczaka dokładnie wymyć, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i łyżką cedzakową systematycznie zbierać szumowiny. Cebulę obrać, pokroić w krążki i opiec na patelni, palniku lub w piekarniku. Dodać do wywaru mięsnego wraz z grzybami, czosnkiem (rozgniatamy go ręką, by wydobyć z niego jak najwięcej aromatu i ostrości), liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem.
Po około 1h powolnego gotowania, gdy piana - szumowiny już się nie tworzą dodajemy do naszego rosołu pokrojone w duże słupki: marchewkę, pietruszkę, selera i poszatkowaną kapustę. Gotujemy na minimalnym ogniu przez kolejne 2 godziny tak, by lekko "bulgotał".
RADA nr 1 - Im rosół jest gotowany dłużej, tym jest smaczniejszy i bardziej klarowny. Rosół jest wymagająca zupą. Nie znosi zabiegów na skróty - takie postępowanie spowoduje jedynie, że będzie on mętny i nie uzyska pożądanego przez nas smaku i aromatu. Jeśli warzywa są już miękkie, a czas naszego gotowania mija (2,5- 3 godziny) próbujemy nasz rosołek i doprawiamy do smaku.
RADA nr 1 - Im rosół jest gotowany dłużej, tym jest smaczniejszy i bardziej klarowny. Rosół jest wymagająca zupą. Nie znosi zabiegów na skróty - takie postępowanie spowoduje jedynie, że będzie on mętny i nie uzyska pożądanego przez nas smaku i aromatu. Jeśli warzywa są już miękkie, a czas naszego gotowania mija (2,5- 3 godziny) próbujemy nasz rosołek i doprawiamy do smaku.
RADA nr 2 - po ostudzeniu i odcedzeniu rosołu przez sito uzyskamy wspaniały bulion mięsny będący idealną bazą do wielu dań. Rosół podajemy "solo" do picia (np. w czasie przeziębienia) lub jako danie główne z makaronem przyozdobione posiekaną natką pietruszki. Smacznego.