Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Rosół królewski

Składniki:
  • 2-3 ćwiartki z kurczaka 
  • około 40 dag mięsnej kości wołowej (rostbef, szponder, mostek) 
  • 1 cebula 
  • 3-4 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 selera 
  • niewielki kawałek kapusty włoskie 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2-3 grzyby suszone (dla smaku, koloru i aromatu) 
  • natka pietruszki 
  • lubczyk (świeży lub suszony) 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 3 litry wody 
  • pieprz i sól


Wykonanie:
Wołowinę i kurczaka dokładnie wymyć, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i łyżką cedzakową systematycznie zbierać szumowiny. Cebulę obrać, pokroić w krążki i opiec na patelni, palniku lub w piekarniku. Dodać do wywaru mięsnego wraz z grzybami, czosnkiem (rozgniatamy go ręką, by wydobyć z niego jak najwięcej aromatu i ostrości), liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem.


Po około 1h powolnego gotowania, gdy piana - szumowiny już się nie tworzą dodajemy do naszego rosołu pokrojone w duże słupki: marchewkę, pietruszkę, selera i poszatkowaną kapustę. Gotujemy na minimalnym ogniu przez kolejne 2 godziny tak, by lekko "bulgotał".
RADA nr 1 - Im rosół jest gotowany dłużej, tym jest smaczniejszy i bardziej klarowny. Rosół jest wymagająca zupą. Nie znosi zabiegów na skróty - takie postępowanie spowoduje jedynie, że będzie on mętny i nie uzyska pożądanego przez nas smaku i aromatu. Jeśli warzywa są już miękkie, a czas naszego gotowania mija (2,5- 3 godziny) próbujemy nasz rosołek i doprawiamy do smaku.
RADA nr 2 - po ostudzeniu i odcedzeniu rosołu przez sito uzyskamy wspaniały bulion mięsny będący idealną bazą do wielu dań. Rosół podajemy "solo" do picia (np. w czasie przeziębienia) lub jako danie główne z makaronem przyozdobione posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz