Wiosna to czas moich ulubionych nowalijek. Nowalijki są to świeże, młode wiosenne warzywa, które właśnie tej porze roku smakują najbardziej. Hmm chyba jest to wynik tęsknoty po zimowych, bardziej treściwych daniach. Do najpopularniejszych nowalijek należą rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, rzeżucha czy natka pietruszki, zielona cebulka. Tym razem do przyrządzenia weekendowego śniadania wykorzystałam rzodkiewkę i młodą zieloną cebulkę z "dudami".
Składniki:
- 250g ulubionego twarogu
- pęczek rzodkiewek
- pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
- jogurt naturalny
- pieprz i sól
Wykonie:
Ser rozdrabniamy widelcem. Rzodkiewkę i cebulkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sera. Całość zalewamy jogurtem naturalnym i doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil do lodówki. Podajemy z pieczywem i pomidorkami. Pycha!