Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Kotlety z soczewicy i fasoli

Składniki na około 10 szt:
  • 2 puszki soczewicy 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 20dag pieczarek 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 nieduże marchewki 
  • 1 cebula 
  • pęczek natki pietruszki 
  • niewielki kawałek kapusty włoskiej  
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 jajka  
  • pieprz 
  • sól 
  • pieprz ziołowy


Dodatkowo:
bułka tarta 
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
2-3 łyżki maki lub kaszy manny

Wykonanie:
Soczewicę i fasolę odcedzamy na sitku, odsączamy i przekładamy do większego naczynia. Blendujemy zostawiając część ziarenek w całości. 

 
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni, gdy lekko  się zrumieni dodajemy oczyszczone, obrane i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki oraz marchewkę. Całość podsmażamy do czasu aż pieczarki puszczą sok a nadmiar wody nam odparuje. Doprawiamy. Do naszej "grochowej" masy dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, czosnkiem i marchewką oraz bardzo drobno poszatkowana kapustę włoską, paprykę oraz natkę pietruszki.


Wbijamy jajka, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Nasza masa będzie na pewno lekko płynna i kleista dlatego, by ją zagęścić należy dodać 2-3 łyżki mąki lub kaszy manny. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy na kilka minut.

 
Wbijamy jajka, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Nasza masa będzie na pewno lekko płynna i kleista dlatego, by ją zagęścić należy dodać 2-3 łyżki mąki lub kaszy manny. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy na kilka minut.
Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy kotleciki po około 2-3 minuty z każdej ze stron. Tak przygotowane danie możemy podawać z różnego rodzaju sosami - W szczególności polecam sos pomidorowy, pieczarkowy oraz grzybowy. Kotlety odgrzewać możemy również w piekarniku i podawać z ulubiona kaszą, ziemniakami i surówkami.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz