Składniki na około 10 szt:
- 2 puszki soczewicy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 20dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 nieduże marchewki
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- niewielki kawałek kapusty włoskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- pieprz ziołowy
Dodatkowo:
bułka tarta
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
2-3 łyżki maki lub kaszy manny
Wykonanie:
Soczewicę i fasolę odcedzamy na sitku, odsączamy i przekładamy do większego naczynia. Blendujemy zostawiając część ziarenek w całości.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni, gdy lekko się zrumieni dodajemy oczyszczone, obrane i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki oraz marchewkę. Całość podsmażamy do czasu aż pieczarki puszczą sok a nadmiar wody nam odparuje. Doprawiamy. Do naszej "grochowej" masy dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, czosnkiem i marchewką oraz bardzo drobno poszatkowana kapustę włoską, paprykę oraz natkę pietruszki.
Wbijamy jajka, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Nasza masa będzie na pewno lekko płynna i kleista dlatego, by ją zagęścić należy dodać 2-3 łyżki mąki lub kaszy manny. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy na kilka minut.
Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy kotleciki po około 2-3 minuty z każdej ze stron. Tak przygotowane danie możemy podawać z różnego rodzaju sosami - W szczególności polecam sos pomidorowy, pieczarkowy oraz grzybowy. Kotlety odgrzewać możemy również w piekarniku i podawać z ulubiona kaszą, ziemniakami i surówkami.
Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy kotleciki po około 2-3 minuty z każdej ze stron. Tak przygotowane danie możemy podawać z różnego rodzaju sosami - W szczególności polecam sos pomidorowy, pieczarkowy oraz grzybowy. Kotlety odgrzewać możemy również w piekarniku i podawać z ulubiona kaszą, ziemniakami i surówkami.