Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Wielkanocny barszcz biały

Składniki:
  • 2-3l wywaru mięsnego
  • 2 szklanki zakwasu 
  • 200-300g wędzonych żeberek 
  • laska wiejskiej kiełbasy 
  • boczek wędzony 
  • 2-3 białe kiełbaski 
  • 2 łyżki masła  
  • około 1szklanki śmietany  
  • 2 cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • świeży chrzan tarty 
  • pieprz i sól 
  • liście laurowe i ziele angielskie 
  • majeranek 
  • 5 ugotowanych jajek  
  • 2-3 kromki chleb razowego na grzanki


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli i octu (dzięki soli jajka będą się dobrze obierać a dzięki użyciu octu skorupka nam nie popęka). W mięsnym wywarze (z ulubionego mix-u mięs) wraz z liściem laurowym i zielem angielskim gotujemy przez około godzinę wędzone żeberka. Kolejno wlewamy zakwas i dodajemy obrany w piórka czosnek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejną godzinę. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Białą kiełbasę i podsmażony boczek z cebulą dodajemy do barszczu. Kiełbasę gotujemy przez 10-15 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w plasterki. Barszcz doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i chrzanem startym na tarce o grubych oczkach. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami wywaru i wlewamy do barszczu. Barszcz zagotować i odstawić do następnego dnia. Podajemy z pokrojoną w plasterki białą i wiejską kiełbasą oraz jajkiem i grzankami. Smacznego :)




Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz