- 2-3l wywaru mięsnego
- 2 szklanki zakwasu
- 200-300g wędzonych żeberek
- laska wiejskiej kiełbasy
- boczek wędzony
- 2-3 białe kiełbaski
- 2 łyżki masła
- około 1szklanki śmietany
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- świeży chrzan tarty
- pieprz i sól
- liście laurowe i ziele angielskie
- majeranek
- 5 ugotowanych jajek
- 2-3 kromki chleb razowego na grzanki
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli i octu (dzięki soli jajka będą się dobrze obierać a dzięki użyciu octu skorupka nam nie popęka). W mięsnym wywarze (z ulubionego mix-u mięs) wraz z liściem laurowym i zielem angielskim gotujemy przez około godzinę wędzone żeberka. Kolejno wlewamy zakwas i dodajemy obrany w piórka czosnek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejną godzinę. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Białą kiełbasę i podsmażony boczek z cebulą dodajemy do barszczu. Kiełbasę gotujemy przez 10-15 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w plasterki. Barszcz doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i chrzanem startym na tarce o grubych oczkach. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami wywaru i wlewamy do barszczu. Barszcz zagotować i odstawić do następnego dnia. Podajemy z pokrojoną w plasterki białą i wiejską kiełbasą oraz jajkiem i grzankami. Smacznego :)