Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Wielkanocna babka marmurkowa

Babka wielkanocna to ciasto mojego dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie świąt bez jej smaku i aromatu. Najbardziej smakują mi czekoladowe, ale równie pyszne są piaskowe, cytrynowe, mieszane i drożdżowe z rodzynkami. Babka wielkanocna nie jest skomplikowanym i pracochłonnym ciastem, ale potrafi zrobić psikusa w postaci zakalca :) Nie posiadam typowej formy do pieczenia BAB WIELKANOCNYCH, więc przedstawiam składniki na formę do pieczenia 15 x 28. Do dzieła :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • proszek do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 4 duże jajka 
  • szklanka drobnego cukru do pieczenia  
  • pól szklanki mleka 
  • 4 łyżki kakao 
  • kostka masła 
  • olejek waniliowy  
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy


Wykonanie:
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno, stale ucierając dodajemy jajka i olejek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy z mlekiem naprzemiennie do naszej masy. Żeby uniknąć zakalca już nie miksujemy, ale mieszamy drewnianą szpatułką jedynie do połączenia składników. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą. Wykładać do formy na zmianę raz masę jasną, raz ciemną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min do suchego patyczka.
Gotową babkę możemy przyozdobić lukrem i skórką z pomarańczy, oprószoną cukrem pudrem, ale i baz żadnych dodatków jest znakomita. MNIAM!!!


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz