Składniki:
- 500g śledzi a'la matias
- 2 ziemniaki
- 4 jaka
- szczypiorek
- 2 cebule
- duże słodko-kwaśne jabłko
- 3-4 ogórki kiszone lub korniszony
- 1 puszka ananasa
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- łyżka cukru
Wykonanie:Śledzie
(najlepiej dzień wcześniej) przelać wodą i namoczyć w mleku. Odstawić
na kilka godzin (np. na cała noc). Ziemniaki umyć i gotować w
mundurkach, w lekko osolonej wodzie przez około 20-30 min. Jajka
ugotować na twardo.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, posypać cukrem, przycisnąć lekko dłonią, by puściła sok. Przed wykorzystaniem odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja zawsze ścieram na tarce). Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Identycznie postępujemy z jakami, ananasem i ogórkami. Śledzie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia, dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników najlepiej na kilka godzin lub całą noc.Przed podaniem udekorować szczypiorkiem. Smacznego :)
Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia, dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników najlepiej na kilka godzin lub całą noc.Przed podaniem udekorować szczypiorkiem. Smacznego :)