Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Świąteczna sałatka śledziowa z jajkiem

Składniki:
  • 500g śledzi a'la matias 
  • 2 ziemniaki  
  • 4 jaka 
  • szczypiorek 
  • 2 cebule 
  • duże słodko-kwaśne jabłko 
  • 3-4 ogórki kiszone lub korniszony 
  • 1 puszka ananasa
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • pieprz 
  • łyżka cukru 


Wykonanie:Śledzie (najlepiej dzień wcześniej) przelać wodą i namoczyć w mleku. Odstawić na kilka godzin (np. na cała noc). Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie przez około 20-30 min. Jajka ugotować na twardo.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, posypać cukrem, przycisnąć lekko dłonią, by puściła sok. Przed wykorzystaniem odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja zawsze ścieram na tarce). Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Identycznie postępujemy z jakami, ananasem i ogórkami. Śledzie odsączamy i kroimy w większą kostkę. 
Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia, dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników najlepiej na kilka godzin lub całą noc.Przed podaniem udekorować szczypiorkiem. Smacznego :)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz