Hmmm święta to idealny czas dla łasuchów, do których oczywiście się zaliczam. Nie ma w tym okresie żadnych wymówek, że coś jest baaardzo kaloryczne i na pewno tego nie zjem, wręcz przeciwnie wszystkiego kosztuję po trochu. Jednym z moich ulubionych ciast, niekoniecznie tych od święta jest ciasto bez pieczenia 3bit. Jest to ciasto, którego smak jest każdemu znany, każdy gdzieś go już próbował a u każdego wygląda ono i smakuje inaczej. Jest bardzo słodkie głównie dzięki masie kajmakowej a jego dużym plusem jest to, że nie trzeba go piec. Znakomite do kawy. Na pewno każdemu z Was posmakuje. Mniami :)
Składniki na dużą blachę:
- 400g herbatników (na 3 warstwy)
- 1 puszka tradycyjnej masy kajmakowej
- 1 budyń waniliowy (na dużą porcję)
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 opakowania śmietan fix lub śmietanex
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3/4 l mleka
- kostka masła
- 2/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. 3/4 mleka zagotować wraz z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń.
Wlać zawartość do gotującego się mleka i stale, dynamicznie mieszać do uzyskania gęstego, waniliowego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Masa budyniowa gotowa.
Puszkę gotowej masy kajmakowej wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Dzięki temu nasza masa będzie bardziej elastyczna i smarowna. Dno prostokątnej formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarowujemy warstwę lekko ciepłego kajmaku. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wykładamy masę budyniową, herbatniki a na wierzch warstwę z domowej bitej śmietany. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fix-ami. Śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, do stężenia mas.
Wlać zawartość do gotującego się mleka i stale, dynamicznie mieszać do uzyskania gęstego, waniliowego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Masa budyniowa gotowa.
Puszkę gotowej masy kajmakowej wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Dzięki temu nasza masa będzie bardziej elastyczna i smarowna. Dno prostokątnej formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników.