Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Babka marmurkowa z przepisu mojej siostry

Wciąż jestem w świątecznym nastroju, a to był czas nie tylko
na przygotowanie własnych potraw, ale i na podglądanie oraz  zapamiętywanie nowych przepisów i najważniejsze - kosztowanie  pyszności. Tym razem przedstawiamy przepis na wielkanocną babkę marmurkową z przepisu i w wykonaniu mojej siostry. Babka jest lekko wilgotna (nie jak typowa babka piaskowa), puszysta i krucha zarazem.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 5 jaj 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka cukru do wypieków (może być też zwykły) 
  • 3 łyżki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao



Wykonanie:
Jajka z cukrem ucieramy na puszysta masę. Kolejno dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Żeby uniknąć zakalca już nie miksujemy, ale mieszamy drewnianą szpatułką jedynie do połączenia składników. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części. Jedną część pozostawiamy bez zmian, do drugiej dodajemy kakao. Mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy na zmianę wlewamy raz masę jasną, raz ciemną. Babkę pieczemy przez około 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.Gotową babkę po wystudzeniu przekładamy do góry nogami, polewamy lukrem, czekoladą lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz