Niejeden powiedziałby "co to za spaghetti bez mięsa". Przecież to coś, co je udaje. O nie nie nie ! To prawdziwa, ziołowa eksplozja smaków. Aromatyczna, lekko ostra (dzięki pieprzowi cayenne) potrawa, która swym smakiem zadziwi niejedno podniebienie. Fakt - nie jest to zbyt wyszukaną, skomplikowaną ani czasochłonną potrawą, a sama raczej przyrządzam ją, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymagającego, ale gwarantuję JEST PYSZNA i BAAARDZO sycąca. Można wykorzystać do jej przygotowania ulubione warzywa (nie tylko te, które ja wykorzystałam tym razem). Polecam również sos z dodatkiem bakłażana, soczewicy czy czerwonej fasoli.
Składniki:
- ulubiony makaron spaghetti
- 2-3 łodygi selera
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 cebule
- średniej wielkości cukinia
- 2 marchewki
- pomidory w puszcze bez skóry (krojone)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 2-3 ząbki czosnku
- garść suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- słoiczek przecieru pomidorowego
- bazylia i oregano
- ser tarty typu parmezan
- przyprawy:pieprz, sól, papryka słodka, pieprz cayenne
- szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu z opakowania. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy pokrojone w półplasterki łodygi selera i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Całość smażymy przez około 5 min na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i dusimy do czasu aż nam odparuje. Cukinię i papryki myjemy i kroimy wg uznania. Dodać do pozostałych składników i podlać bulionem. Gdy składniki lekko zmiękną i znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, suszone pomidory i te z puszki oraz przyprawy i zioła. Dusimy pod przykryciem około 5-10 min.
Ugotowany i odcedzony makaron przed podaniem polewamy naszym domowym sosem alla bolognese, posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Smacznego.
Ugotowany i odcedzony makaron przed podaniem polewamy naszym domowym sosem alla bolognese, posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Smacznego.