Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Spaghettii wegrtariańskie alla bolognese

Niejeden powiedziałby "co to za spaghetti bez mięsa". Przecież to coś, co je udaje. O nie nie nie ! To prawdziwa, ziołowa eksplozja smaków. Aromatyczna, lekko ostra (dzięki pieprzowi cayenne) potrawa, która swym smakiem zadziwi niejedno podniebienie. Fakt - nie jest to zbyt wyszukaną, skomplikowaną ani czasochłonną potrawą, a sama raczej przyrządzam ją, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymagającego, ale gwarantuję JEST PYSZNA i BAAARDZO sycąca. Można wykorzystać do jej przygotowania ulubione warzywa (nie tylko te, które ja wykorzystałam tym razem). Polecam również sos z dodatkiem bakłażana, soczewicy czy czerwonej fasoli.


Składniki:
  • ulubiony makaron spaghetti 
  • 2-3 łodygi selera 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 papryki żółte 
  • 2 cebule 
  • średniej wielkości cukinia 
  • 2 marchewki 
  • pomidory w puszcze bez skóry (krojone) 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • garść suszonych pomidorów 
  • oliwa z oliwek 
  • słoiczek przecieru pomidorowego 
  • bazylia i oregano 
  • ser tarty typu parmezan 
  • przyprawy:pieprz, sól, papryka słodka, pieprz cayenne 
  • szczypiorek lub pietruszka do dekoracji



Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu z opakowania. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy pokrojone w półplasterki łodygi selera i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Całość smażymy przez około 5 min na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i dusimy do czasu aż nam odparuje. Cukinię i papryki myjemy i kroimy wg uznania. Dodać do pozostałych składników i podlać bulionem.  Gdy składniki lekko zmiękną i znów zrobią się gęste dodajemy przecier pomidorowy, suszone pomidory i te z puszki oraz przyprawy i zioła. Dusimy pod przykryciem około 5-10 min.
Ugotowany i odcedzony makaron przed podaniem polewamy naszym domowym sosem alla bolognese, posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Smacznego.

Pokaż komentarze: lub

1 komentarze :

Kruszynka pisze...

Wygląda apetycznie!

Prześlij komentarz