Teraz przepis na ciasto, które zadziwia wszystkich. Idealnie pasuje na Wielkanoc, głównie dzięki wiosennemu kolorowi. POLECAM!
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku (nie mrożonego)
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 125 g serka kremowego Philadelphia
- 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku (nie mrożonego)
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 125 g serka kremowego Philadelphia
- 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką
masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem
waniliowym na pulchną masę. Dodajemy gładką masę ze szpinaku i miksujemy do
połączenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do
masy, cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni z termoobiegiem. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego
środek kruszymy na okruszki.
Serek, masło i cukier puder wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na gładko. Masę rozsmarowujemy na
cieście i posypujemy dokładnie masę okruszkami z czubka. Dekorujemy płatkami migdałowymi, posypką itp. Chłodzimy w lodówce.