Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto leśny mech

Teraz przepis na ciasto, które zadziwia wszystkich. Idealnie pasuje na Wielkanoc, głównie dzięki wiosennemu kolorowi. POLECAM!

Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku  (nie mrożonego)
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Polewa:
- 125 g serka kremowego Philadelphia
- 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru


Wykonanie:
Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny.


Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy gładką masę ze szpinaku i miksujemy do połączenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto  pieczemy przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni z termoobiegiem. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki.

Serek, masło i cukier puder wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na gładko.  Masę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy dokładnie masę okruszkami z czubka. Dekorujemy płatkami migdałowymi, posypką itp. Chłodzimy w lodówce. 


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz