Składniki:
- 1 szkl. oleju
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dolewamy powoli olej cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą, dalej cały czas miksując. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz na wolnych obrotach. Wlewamy ciasto do formy ja zrobiłam w tortownicy 26cm i pieczemy je ok. 50min w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Ciasto polewamy polewą z serka kremowego.
- 3 łyżki masła
Wszystkie składniki masy wrzucamy do miski i miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta, posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce.Możemy też ciasto dodatkowo przełożyć masą.
- 1 szkl. oleju
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dolewamy powoli olej cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą, dalej cały czas miksując. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz na wolnych obrotach. Wlewamy ciasto do formy ja zrobiłam w tortownicy 26cm i pieczemy je ok. 50min w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Ciasto polewamy polewą z serka kremowego.
Polewa:
- 120 g kremowego serka (np. Philadelphia, Mlekowita, Ostrovia, Łaciate), najlepiej dać całe opakowanie- 7 łyżek cukru pudru - 3 łyżki masła
Wszystkie składniki masy wrzucamy do miski i miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta, posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce.Możemy też ciasto dodatkowo przełożyć masą.