Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem

Składniki:
  • opakowanie ciecierzycy 
  • przecier pomidorowy 
  • 1 cebula 
  • 2-3 marchewki 
  • pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 3-4 ziemniaki 
  • masło 
  • opakowanie szpinaku mrożonego 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • papryka słodka i ostra 
  • pieprz ziołowy, czarny i sól 
  • pęczek natki pietruszki



Wykonanie:
Dzień wcześniej ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. W dniu gotowania ciecierzycę odsączamy, płuczemy pod bieżąca wodą i ponownie zalewamy (tak żeby co najmniej dwukrotnie przykryło nam cieciorkę) i gotujemy. Dodajemy liście laurowe
i ziele angielskie. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Dorzucamy do gotującej się już cieciorki.


Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Szpinak odmrażamy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy ją do naszego wywaru. 


Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy papryką słodką, ostrą i pieprzem ziołowym. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Gdy warzywa będą już prawie miękkie wyjmujemy je wraz z 1/3 ciecierzycy z wywaru. Połowę blendujemy na gładką masę (zagęścimy tym sposobem zupę) a część kroimy w kosteczkę i ponownie wrzucamy do zupy.


Dodajemy szpinak i pokrojone suszone pomidory i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-10 minut. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem i udekorowaną natka pietruszki. Smacznego.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz