Składniki:
- opakowanie ciecierzycy
- przecier pomidorowy
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 3-4 ziemniaki
- masło
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 3-4 ząbki czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- papryka słodka i ostra
- pieprz ziołowy, czarny i sól
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Dzień
wcześniej ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. W
dniu gotowania ciecierzycę odsączamy, płuczemy pod bieżąca wodą i ponownie zalewamy (tak żeby co najmniej dwukrotnie przykryło nam cieciorkę) i gotujemy.
Dodajemy liście laurowe
i ziele angielskie. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Dorzucamy do gotującej się już cieciorki.
i ziele angielskie. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Dorzucamy do gotującej się już cieciorki.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Szpinak odmrażamy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy ją do naszego wywaru.
Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy papryką słodką, ostrą i
pieprzem ziołowym. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Gdy warzywa będą już prawie miękkie wyjmujemy je wraz z 1/3 ciecierzycy z wywaru. Połowę
blendujemy na gładką masę (zagęścimy tym sposobem zupę) a część kroimy w
kosteczkę i ponownie wrzucamy do zupy.
Dodajemy szpinak i pokrojone suszone pomidory i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-10 minut. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem i udekorowaną natka pietruszki. Smacznego.