Ostatnimi czasy w moim domu trudno doszukać się potraw mięsnych (domownicy zmieniają swoje dotychczasowe przyzwyczajenia) stąd i ja zmuszona zostałam do eksperymentowania z daniami wegetariańskimi. Nigdy wcześniej nie próbowałam, a tym bardziej nie wykorzystywałam w swojej kuchni ciecierzycy. Ależ to był błąd! Ciecierzyca zwana popularnie cieciorką to taki mały "groch włoski" posiadający liczne właściwości zdrowotne. Jest skarbnicą białka, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi i cholesterolu i UWAGA na Wschodzie uważana jest za afrodyzjak. Cieciorka kojarzyła mi się zawsze z czymś mdłym i niesmacznym. Oj nie - jest przepyszna i chciałabym tym razem podzielić się przepisami, w których śmiało możemy wykorzystać cieciorkę!
Składniki:
- makaron penne
- puszka ciecierzycy konserwowej
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- suszona bazylia, oregano
- papryka słodka i ostra
- pieprz cayenne
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 - 2 szklanki wody
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- ser typu parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu z opakowania. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy przez chwilę na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę i całość podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Kolejno dodajemy pokrojone w paski papryki (pozbawione nasion) oraz cukinię pokrojoną w kostkę.
Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą, pieprz cayenne, bazylię i oregano. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10-15 minut dość często mieszając, do momentu aż warzywa zmiękną a sos nieco zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy na gorąco dekorując natką pietruszki i posypując startym parmezanem.