Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Makaron penne z ciecierzycą i warzywami

Ostatnimi czasy w moim domu trudno doszukać się potraw mięsnych (domownicy zmieniają swoje dotychczasowe przyzwyczajenia) stąd i ja zmuszona zostałam do eksperymentowania z daniami wegetariańskimi. Nigdy wcześniej nie próbowałam, a tym bardziej nie wykorzystywałam w swojej kuchni ciecierzycy. Ależ to był błąd! Ciecierzyca zwana popularnie cieciorką to taki mały "groch włoski" posiadający liczne właściwości zdrowotne. Jest skarbnicą białka, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi i cholesterolu i  UWAGA na Wschodzie uważana jest za afrodyzjak. Cieciorka kojarzyła mi się zawsze z czymś mdłym i niesmacznym. Oj nie - jest przepyszna i chciałabym tym razem podzielić się przepisami,  w których śmiało możemy wykorzystać cieciorkę!




Składniki:
  • makaron penne 
  • puszka ciecierzycy konserwowej 
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 żółte papryki  
  • 1 cukinia  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry 
  • suszona bazylia, oregano 
  • papryka słodka i ostra 
  • pieprz cayenne 
  • słoiczek przecieru  pomidorowego 
  • 1 - 2 szklanki wody  
  • sól i pieprz 
  • natka pietruszki do dekoracji 
  • ser typu parmezan

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu z opakowania. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy przez chwilę na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę i całość podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

Kolejno dodajemy pokrojone w paski papryki (pozbawione nasion) oraz cukinię pokrojoną w kostkę. 

 
Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą, pieprz cayenne, bazylię i oregano. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10-15 minut dość często mieszając, do momentu aż warzywa zmiękną a sos nieco zgęstnieje.



Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy na gorąco dekorując natką pietruszki i posypując startym parmezanem.



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz