Składniki:
- 1 słoik szczawiu siekanego
- 4-5 jajek
- 2l bulionu warzywnego
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- 150g gęstej śmietany
- 10 dag sera żółtego do starcia
- starty, świeży chrzan lub chrzan ze słoika
- sól i pieprz
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i kroimy w paski, kostkę lub krążki (jak kto lubi ). Wrzucamy do bulionu
i gotujemy. W rondelku lub na patelni roztapiamy masło, dodajemy obrany i pokrojony czosnek oraz szczaw i całość dusimy około 5-10 minut. Wlewamy do bulionu.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie wsypujemy szklankę ryżu, mieszamy i gotujemy. Gdy ryż będzie już gotowy zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę, starty chrzan i żółty ser. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.