Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem

Składniki:
  • 1 słoik szczawiu siekanego 
  • 4-5 jajek 
  • 2l bulionu warzywnego 
  • 2-3 marchewki 
  • 2 pietruszki  
  • 1/2 korzenia selera 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 szklanka ryżu  
  • 150g gęstej śmietany 
  • 10 dag sera żółtego do starcia 
  • starty, świeży chrzan lub chrzan ze słoika 
  • sól i pieprz 
  • pieprz ziołowy




Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i kroimy w paski, kostkę lub krążki (jak kto lubi ). Wrzucamy do bulionu
i gotujemy. W rondelku lub na patelni roztapiamy masło, dodajemy obrany i pokrojony czosnek oraz szczaw i całość dusimy około 5-10 minut. Wlewamy do bulionu. 



\
Gdy warzywa będą już prawie miękkie wsypujemy szklankę ryżu, mieszamy i gotujemy. Gdy ryż będzie już gotowy zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę, starty chrzan i żółty ser. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz