Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Kotlety ziemniaczane z jajkiem i szczypiorkiem

Zdarza się tak, że zostają nam ugotowane ziemniaki np. z dnia poprzedniego. Nie wyrzucajmy ich. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Przepis na knedle i kluski śląskie już podawałam a teraz przedstawiam super proste, szybkie w wykonaniu i sycące danie.

Składniki:
  • 1/2kg ugotowanych ziemniaków 
  • 3-4 jajka  
  • 1 cebula 
  • szczypiorek 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • bułka tarta 
  • oliwa do smażenia 
  • pieprz i sól





Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, rozgniatamy i odstawiamy do przestudzenia. 3 jajka gotujemy zna twardo - RADA (pamiętajmy o dodaniu do wrzątku soli - dzięki niej nasze jajka będą się dobrze obierać). Po ugotowaniu kroimy je w kosteczkę. 



Cebulę kroimy  i podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru.Szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą i szatkujemy. Do miseczki z ziemniakami dodajemy kolejno cebulę, pokrojone jajka, szczypiorek, mąkę i całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem i solą. Z przygotowanej masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy (tak jak na kotlety mielone). kotlety smażymy wg uznania z lub bez bułki tartej. W wersji bez bułki tartej na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę z oliwek i delikatnie kładziemy nasze kotlety ziemniaczane.



Smażymy prze kilka minut z każdej ze stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki z ziemniaków. W wersji z bułką tartą kotlety przed smażeniem obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej (uzyskamy w ten sposób kotlety ziemniaczane alla schabowe). Gotowe.


Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz