Zdarza się tak, że zostają nam ugotowane ziemniaki np. z dnia poprzedniego. Nie wyrzucajmy ich. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Przepis na knedle i kluski śląskie już podawałam a teraz przedstawiam super proste, szybkie w wykonaniu i sycące danie.
Składniki:
- 1/2kg ugotowanych ziemniaków
- 3-4 jajka
- 1 cebula
- szczypiorek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
- pieprz i sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, rozgniatamy i odstawiamy do przestudzenia. 3 jajka gotujemy zna twardo - RADA (pamiętajmy o dodaniu do wrzątku soli - dzięki niej nasze jajka będą się dobrze obierać). Po ugotowaniu kroimy je w kosteczkę.
Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru.Szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą i szatkujemy. Do miseczki z ziemniakami dodajemy kolejno cebulę, pokrojone jajka, szczypiorek, mąkę i całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem i solą. Z przygotowanej masy formujemy kulki i lekko je spłaszczamy (tak jak na kotlety mielone). kotlety smażymy wg uznania z lub bez bułki tartej. W wersji bez bułki tartej na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę z oliwek i delikatnie kładziemy nasze kotlety ziemniaczane.
Smażymy prze kilka minut z każdej ze stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki z ziemniaków. W wersji z bułką tartą kotlety przed smażeniem obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej (uzyskamy w ten sposób kotlety ziemniaczane alla schabowe). Gotowe.