Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa z soczewicy

Składniki:
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • 4-5 marchewek 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2kg ziemniaków 
  • 1/2 selera 
  • 1 cebula  
  • 2-3 litry bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2-3 grzyby 
  • liście laurowe i ziele angielskie, lubczyk 
  • 2 łyżki masła 
  • przyprawy: pieprz ziołowy, sól, curry,



Wykonanie. 
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i grzyby - gotujemy. Połówkę cebuli kroimy w krążki i opiekamy na palniku lub patelni (tak jak do rosołu) a drugą połowę kroimy wraz z czosnkiem w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Całość dodajmy do gotującego wywaru.


Soczewicę dokładnie należy przepłukać i wsypać do bulionu. 


Gdy soczewica będzie już prawie miękka wyjmujemy ( najlepiej łyżką cedzakową) warzywa. Połowę blendujemy (jest to świetny sposób na zagęszczenie zupy bez użycia mąki i śmietany) a pozostałe kroimy w kosteczkę. 


Całość ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 min. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki z grzankami, śmietaną lub chlebem. Smacznego!

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz