Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/2kg ziemniaków
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2-3 litry bulionu warzywnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 grzyby
- liście laurowe i ziele angielskie, lubczyk
- 2 łyżki masła
- przyprawy: pieprz ziołowy, sól, curry,
Wykonanie.
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i grzyby - gotujemy. Połówkę cebuli kroimy w krążki i opiekamy na palniku lub patelni (tak jak do rosołu) a drugą połowę kroimy wraz z czosnkiem w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Całość dodajmy do gotującego wywaru.
Soczewicę dokładnie należy przepłukać i wsypać do bulionu.
Gdy soczewica będzie już prawie miękka wyjmujemy ( najlepiej łyżką cedzakową) warzywa. Połowę blendujemy (jest to świetny sposób na zagęszczenie zupy bez użycia mąki i śmietany) a pozostałe kroimy w kosteczkę.
Całość ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 min. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki z grzankami, śmietaną lub chlebem. Smacznego!