Tym razem przedstawiam moje ostatnie propozycje śniadaniowe do pracy. Ich głównym składnikiem są zazwyczaj: mix sałat, kasza np. jęczmienna, pęczak kujawski, lub gryczana, czerwona papryka, pomidor oraz sama oliwa z oliwek lub sos winegret.
Sałata mix nr I
- mix sałat z roszpunką lub rukolą
- czerwona papryka
- pomidor
- ser mozzarella
- sos winegret
Wykonanie:
Mix sałat przekładamy do wyższego naczynia. Paprykę i pomidora myjemy i kroimy w paski. Ser mozzarella odsączamy z zalewy
i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
i polewamy domowym sosem winegret. Gotowe.
i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
i polewamy domowym sosem winegret. Gotowe.
Domowy sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki białego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy Dijon (dla podkreślenia smaku)
1 ząbek czosnku (nieobowiązkowy)
sól i pieprz
bazylia, tymianek (nieobowiązkowe)
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, przyprawiamy, dodajemy musztardę, ocet winny i roztarte zioła. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek.
Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce np. w małym do 5 dni. Smacznego!
Sałata mix II
mix sałat z rukolą
1/2 szkl kaszy pęczak kujawski
ser mozzarella
1 burak czerwony
1 jajko
czerwona papryka
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Mix sałat przekładamy do wyższego naczynia. Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy i dodajemy do sałaty. Buraka obieramy, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem octu, by nie stracił koloru do miękkości. Jajko gotujemy na twardo a paprykę i ser kroimy w kostkę. Do sałaty i kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, ser, jajo i startego na tarce o grubych oczkach buraka. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Równie dobrze smakuje polana winegretem.