Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Śniadaniowy zestaw sałatkowy

Tym razem przedstawiam moje ostatnie propozycje śniadaniowe do pracy. Ich głównym składnikiem są  zazwyczaj: mix sałat, kasza np. jęczmienna, pęczak kujawski, lub gryczana, czerwona papryka, pomidor oraz sama oliwa z oliwek lub sos winegret.

Sałata mix nr I
  • mix sałat z roszpunką lub rukolą
  • czerwona papryka
  • pomidor 
  • ser mozzarella
  • sos winegret



Wykonanie:
Mix sałat przekładamy do wyższego naczynia. Paprykę i pomidora myjemy i kroimy w paski. Ser mozzarella odsączamy z zalewy
i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
i polewamy domowym sosem winegret. Gotowe.

Domowy sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki białego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy Dijon (dla podkreślenia smaku)
1 ząbek czosnku (nieobowiązkowy)
sól i pieprz
bazylia, tymianek (nieobowiązkowe)

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, przyprawiamy, dodajemy musztardę, ocet winny i roztarte zioła. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek.
Tak przygotowany sos możemy przechowywać  w lodówce np. w małym do 5 dni. Smacznego!


Sałata mix II
mix sałat z rukolą
1/2 szkl kaszy pęczak kujawski
ser mozzarella
1 burak czerwony
1 jajko
czerwona papryka
szczypta soli i pieprzu


Wykonanie:
Mix sałat przekładamy do wyższego naczynia. Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy i dodajemy do sałaty. Buraka obieramy, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem octu, by nie stracił koloru do miękkości. Jajko gotujemy na twardo a paprykę i ser kroimy w kostkę. Do sałaty i kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, ser, jajo i startego na tarce o grubych oczkach buraka. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Równie dobrze smakuje polana winegretem.




Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz