Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem

Po Świętach Wielkanocnych wszyscy mają dość ciężkiego jedzenia. Nadziewane szpinakiem muszle to idealna przekąska, ale też drugie danie. Lekkie i smaczne. Jednocześnie bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 1/2 opakowania makaronu Conchiglioni (muszle)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 puszka pomidorów całych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- tarty ser żółty
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie


Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, następnie każdą sztukę wyłożyć na talerzu, żeby się nie skleił. Na patelni rozgrzać mało i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać rozdrobiony szpinak i podgrzać, tak żeby odparował nadmiar wody. Ser feta rozdrobnić widelcem i połączyć ze szpinakiem. Doprawić pieprzem do smaku.



Pomidory pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i wrzucić całą zawartość puszki pomidorów. Podsmażyć chwilkę i doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wszystko z patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 

Kolejno wszystkie muszle nadziać farszem szpinakowym i układać na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym na tarce żółtym serem. Przykryć i zapiekać ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz