Pewnie niektórzy powiedzą, że ja oszalałam z tym zielonymi daniami, ale to tylko zbieg okoliczności:) choć muszę przyznać że lubię zielone warzywa. Tym razem coś niby tradycyjnego ale z małym dodatkiem ZIELONEGO a tym samym zmienionym smakiem. Zadziwiający i pyszny...
Składniki:
- 5 ziemniaków (ok. 400g)
- 1 mały brokuł (ok. 400g)
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- mąka do posypania stolnicy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła. Wszystkie warzywa gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i rozgniatamy dokładnie warzywa na papkę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na stolnicę wykładamy rozgniecione i chłodne warzywa. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajko, zieleninę i dużą szczyptę soli. Z całości zagniatamy ciasto, posypując stolnicę mąką. Na posypanej mąką stolnicy robimy wałeczki, które kroimy na kluski.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty. Wyciągamy z wody jak wypłyną na jej wierzch.
Można je podać polane roztopionym masłem lub z sosem np. pieczarkowym.
Składniki:
- 5 ziemniaków (ok. 400g)
- 1 mały brokuł (ok. 400g)
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- mąka do posypania stolnicy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła. Wszystkie warzywa gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i rozgniatamy dokładnie warzywa na papkę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na stolnicę wykładamy rozgniecione i chłodne warzywa. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajko, zieleninę i dużą szczyptę soli. Z całości zagniatamy ciasto, posypując stolnicę mąką. Na posypanej mąką stolnicy robimy wałeczki, które kroimy na kluski.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty. Wyciągamy z wody jak wypłyną na jej wierzch.
Można je podać polane roztopionym masłem lub z sosem np. pieczarkowym.