Składniki:
- 0,5 kg fileta z indyka zmielonego
- ok. 200g szpinaku w liściach
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą wg przepisu na opakowaniu. Łączmy w misce mięso, szpinak, kaszę kuskus i jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Vegetę i pieprz cytrynowy. Dokładnie całość mieszamy.
Całość przekładamy do formy do pieczenia pasztetu o wym. 7x20cm. (ja użyłam formy jednorazowej, ale można też użyć standardowej keksówki). Pieczemy w nagrzanym do 170stopni piekarniku przez około 40 minut.
Podajemy z warzywną sałatką lub warzywami gotowanymi na parze.
- 0,5 kg fileta z indyka zmielonego
- ok. 200g szpinaku w liściach
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą wg przepisu na opakowaniu. Łączmy w misce mięso, szpinak, kaszę kuskus i jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Vegetę i pieprz cytrynowy. Dokładnie całość mieszamy.
Całość przekładamy do formy do pieczenia pasztetu o wym. 7x20cm. (ja użyłam formy jednorazowej, ale można też użyć standardowej keksówki). Pieczemy w nagrzanym do 170stopni piekarniku przez około 40 minut.
Podajemy z warzywną sałatką lub warzywami gotowanymi na parze.