Składniki:
- Żurek rzeszowski- słoiczek
- 1.5 litra wody
- 1 średnia cebula
- 3 duże ziemniaki
- dwa ząbki polskiego czosnku
- 20 dkg kiełbasy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
- pieprz czarny mielony, sól, majeranek
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie. Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu gdyż z samej kiełbasy natopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w drobną
kostkę i gdy kiełbasa się trochę podsmaży, dodajemy cebulę. Smażymy, aż cebula będzie zeszklona.
Wodę gotujemy, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Żurek w słoiku mieszamy, aby uzyskał jednolitą konsystencję i wlewamy do gotującej się wody. Zwiększamy temperaturę i mieszamy, aż żurek zacznie się gotować i zmniejszamy temperaturę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.Następnie dodajemy do żurku zawartość patelni i mieszamy, dalej gotując na lekkim ogniu przez około 5 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWnkbQtT65xG25w9wo-38CPTcMjCObEfHTytFaLzrdoP_ACu3a5VgYcioDPlfbliuF4aIGteRnjTSHfYaNGsReoEm-_ckAYyUfcPVuoMOkObL16GmdrJhyphenhyphenSl8aVfAIQgL2Xm-mxp6sXGX8/s1600/DSCN9326.JPG)
Do kubka wlewamy trzy łyżki śmietany, oraz 2 łyżki żurku. Mieszamy, aż śmietana będzie jednolita. Wlewamy ją do gotującego się żurku, mieszamy, aby nie powstały grudki. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i dużą łyżką majeranku. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
- Żurek rzeszowski- słoiczek
- 1.5 litra wody
- 1 średnia cebula
- 3 duże ziemniaki
- dwa ząbki polskiego czosnku
- 20 dkg kiełbasy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
- pieprz czarny mielony, sól, majeranek
Wykonanie:
Wodę gotujemy, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Żurek w słoiku mieszamy, aby uzyskał jednolitą konsystencję i wlewamy do gotującej się wody. Zwiększamy temperaturę i mieszamy, aż żurek zacznie się gotować i zmniejszamy temperaturę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.Następnie dodajemy do żurku zawartość patelni i mieszamy, dalej gotując na lekkim ogniu przez około 5 minut.
Do kubka wlewamy trzy łyżki śmietany, oraz 2 łyżki żurku. Mieszamy, aż śmietana będzie jednolita. Wlewamy ją do gotującego się żurku, mieszamy, aby nie powstały grudki. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i dużą łyżką majeranku. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.