Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Żurek tradycyjny

 Składniki: 
- Żurek rzeszowski- słoiczek
- 1.5 litra wody
- 1 średnia cebula
- 3 duże ziemniaki
- dwa ząbki polskiego czosnku
- 20 dkg kiełbasy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
- pieprz czarny mielony, sól, majeranek 


Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie. Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu gdyż z samej kiełbasy natopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w  drobną kostkę i gdy kiełbasa się trochę podsmaży, dodajemy cebulę. Smażymy, aż cebula będzie zeszklona.

Wodę gotujemy, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Żurek w słoiku mieszamy, aby uzyskał jednolitą konsystencję i wlewamy do gotującej się wody. Zwiększamy temperaturę i mieszamy, aż żurek zacznie się gotować i zmniejszamy temperaturę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.Następnie dodajemy do żurku zawartość patelni i mieszamy, dalej gotując na lekkim ogniu przez około 5 minut. 




Do  kubka wlewamy trzy łyżki śmietany, oraz 2 łyżki żurku. Mieszamy, aż śmietana będzie jednolita. Wlewamy ją do gotującego się żurku, mieszamy, aby nie powstały grudki. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i dużą łyżką majeranku. Gotujemy jeszcze kilka minut. 


Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. 

Pokaż komentarze: lub

1 komentarze :

Unknown pisze...

Może to aż dziwne, ale osobiście nigdy nie robiłam żurku :) czas wypróbować przepis i smak :)
Marzena

Prześlij komentarz