Nieplanowani goście, którzy za kilka chwil pojawią się w Twoim domu? Nie masz nic ciekawego do podania? Jedynie czym dysponujesz to maksymalnie godzina wolnego czasu plus szybkie zakupy w sklepie osiedlowym? Mamy na to radę. Błyskawiczna, aromatyczna sałatka warzywna z tuńczykiem. Czas przygotowania max 30 min. Szybka, łatwa i najważniejsze NIE może się nie udać :)
Składniki:
- średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 pomidory
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3-4 jajka
- szczypiorek lub zielona cebulka
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
2-3 ząbki czosnku (nieobowiązkowe)
250g jogurtu naturalnego lub śmietany
2 duże łyzki majonezu
Wykonanie:
Jaka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Tuńczyka, fasolę i groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Kapust pekińską umyć i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Paprykę umyć i pokroić w paski. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, cebulę, groszek, paprykę, fasolę, pomidory, jajka, tuńczyka. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w oddzielnym naczyniu. Doprawić pieprzem i solą. Gotowym sosem zalać warzywa. Odstawić na kilka chwil do lodówki, do przegryzienia składników. Udekorować szczypiorkiem. Rada: Możemy podawać sałatkę na dwa sposoby: 1) Ułożyć ją warstwowo i nabierać na talerz od samego spodu 2) Wymieszać wszystkie składniki razem.