Kolejna odsłona zupy z ciecierzycy rożni się od mojego poprzedniego wpisu (zupa z ciecierzycy ze szpinakiem) głownie dzięki jednemu magicznemu składnikowi - kurkumie. To właśnie ona nadaje jej lekko orientalny, korzenny smak.
CIEKAWOSTKA - Kurkuma to jedna z najtańszych przypraw na rynku, ale o szerokim zastosowaniu. Jest pogromcą cholesterolu, pomaga w łagodzeniu ran, działa pobudzająco i przeciwzapalnie a wg najnowszych badań ma duże właściwości antynowotworowe.
Składniki:
- 400g ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-5 szt. średniej wielkości ziemniaków
- 1/4 kostki masła
- 3-4 ząbki czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz ziołowy, czarny i sól
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawimy do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, lub zapomnieliśmy o jej namoczeniu poprzedniego wieczora zalecam zalać ją bezpośrednio przed przygotowaniem (na około pól godziny) gorącą wodą, albo ostatecznie użyć gotowej z puszki (smak już nie ten). W dniu gotowania ciecierzycę odsączamy, płuczemy pod bieżąca wodą i ponownie zalewamy (tak żeby co najmniej dwukrotnie przykryło nam cieciorkę) i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy do wywaru. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy bez tłuszczu na palniku patelni lub w piekarniku. Dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle wraz z selerem naciowym poszatkowanym w półplasterki. Przekładamy do bulionu. Całość doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, solą, i kurkumą. Dzięki kurkumie Nasza zupa będzie mieć lekko żółtawy kolor i azjatycki smak. Gdy warzywa będą już prawie miękkie wyjmujemy je wraz z 1/3 ciecierzycy z wywaru. Połowę blendujemy na gładką masę (zagęścimy tym sposobem zupę) a część kroimy w kosteczkę i ponownie wrzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-10 minut. Podawać na gorąco udekorowaną natką pietruszki.