Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa z ciecierzycy w kolejnej odsłonie

Kolejna odsłona zupy z ciecierzycy rożni się od mojego poprzedniego wpisu (zupa z ciecierzycy ze szpinakiem) głownie dzięki jednemu magicznemu składnikowi - kurkumie. To właśnie ona nadaje jej lekko orientalny, korzenny smak.
CIEKAWOSTKA - Kurkuma to jedna z najtańszych przypraw na rynku, ale o szerokim zastosowaniu.  Jest pogromcą cholesterolu, pomaga w łagodzeniu  ran, działa pobudzająco i przeciwzapalnie a wg najnowszych badań ma duże właściwości antynowotworowe.

Składniki:
  • 400g ciecierzycy 
  • 1 cebula 
  • 2-3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 selera 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 3-5 szt. średniej wielkości ziemniaków 
  • 1/4 kostki masła   
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • pieprz ziołowy, czarny i sól 
  • pęczek natki pietruszki



Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawimy do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, lub zapomnieliśmy o jej namoczeniu poprzedniego wieczora zalecam zalać ją bezpośrednio przed przygotowaniem (na około pól godziny) gorącą wodą, albo ostatecznie użyć gotowej z puszki (smak już nie ten). W dniu gotowania ciecierzycę odsączamy, płuczemy pod bieżąca wodą i ponownie zalewamy (tak żeby co najmniej dwukrotnie przykryło nam cieciorkę) i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy do wywaru. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy bez tłuszczu na palniku patelni lub w piekarniku. Dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle wraz z selerem naciowym poszatkowanym w półplasterki. Przekładamy do bulionu. Całość doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, solą, i kurkumą. Dzięki kurkumie Nasza zupa będzie mieć lekko żółtawy kolor i azjatycki smak.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie wyjmujemy je wraz z 1/3 ciecierzycy z wywaru. Połowę blendujemy na gładką masę (zagęścimy tym sposobem zupę) a część kroimy w kosteczkę i ponownie wrzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-10 minut. Podawać na gorąco udekorowaną natką pietruszki.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz