Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Warzywna sałatka z tuńczykiem

Nieplanowani goście, którzy za kilka chwil pojawią się w Twoim domu? Nie masz nic ciekawego do podania? Jedynie czym dysponujesz to maksymalnie godzina wolnego czasu plus szybkie zakupy w sklepie osiedlowym? Mamy na to radę. Błyskawiczna, aromatyczna sałatka warzywna z tuńczykiem. Czas przygotowania max 30 min. Szybka, łatwa i najważniejsze NIE może się nie udać :)

Składniki:
  • średniej wielkości kapusta pekińska 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 puszka czerwonej fasoli  
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 2 pomidory 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 1 czerwona cebula  
  • 3-4 jajka 
  • szczypiorek lub zielona cebulka 
  • sól  
  • pieprz


Składniki na sos:
2-3 ząbki czosnku (nieobowiązkowe)

250g jogurtu naturalnego lub śmietany
2 duże łyzki majonezu

Wykonanie:
Jaka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Tuńczyka, fasolę i groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Kapust pekińską umyć i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Paprykę umyć i pokroić w paski. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, cebulę, groszek, paprykę, fasolę, pomidory, jajka, tuńczyka. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w oddzielnym naczyniu. Doprawić pieprzem i solą. Gotowym sosem zalać warzywa. Odstawić na kilka chwil do lodówki, do przegryzienia składników. Udekorować szczypiorkiem. Rada: Możemy podawać sałatkę na dwa sposoby: 1) Ułożyć ją warstwowo i nabierać na talerz od samego spodu 2) Wymieszać wszystkie składniki razem.




Pokaż komentarze: lub

1 komentarze :

Kruszynka pisze...

Powinnam jeść więcej ryb... :) Fajnie wygląda i na pewno smaczna! :)
P.S. kto robił? :) Podpisujcie... plis! :D

Prześlij komentarz