Tym razem zapraszam smakoszy na domową zupę grochową z grochu łuskanego. Zupa jest gęsta, pożywna i w zupełności może zastąpić dwudaniowy zestaw obiadowy. Nie jest wymagającym daniem a najważniejszym w niej składnikiem obok grochu jest czosnek, cebula i oczywiście majeranek, które wzbogacają smak i aromat naszego dania.
Składniki:
- 2-3 litry wody
- 1 i 1/2 szkl grochu łuskanego (około 250g)
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- pętko dobrej wiejskiej kiełbasy
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- liście laurowe i ziele angielskie
- majeranek
- lubczyk
- 2 łyzki masło
- pieprz ziołowy i czarny sól
- liście laurowe i ziele angielskie
Wykonanie:
Groch opłukać i przelać dwukrotnie wodą (wówczas nasz wywar nie będzie się tak bardzo pienić). Odsączyć na sicie i przełożyć do większego garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i zagotować. Nadmiar zbędnej piany zbierać na bieżąco łyżką cedzakową. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone wg uznania: w paski, krążki czy starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Całość gotować, aż groch zacznie się lekko rozpadać tj. około 40-50 min. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumienią dodajemy je do wywaru. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, które dodajemy do pozostałych składników dopiero, gdy te będą już miękkie. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę (około 15min) aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy pokrojoną w plasterki i podsmażoną na maśle kiełbasę oraz majeranek. Doprawiamy do smaku. Gotowe :)
Miłego smakowania - Marzena :)