Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Forinetki Bysi - ciasteczka drożdżowe inaczej

Skoro weekend, to i słodkości. U Uli gości dziś ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, a ja zapraszam Was na Forinetki Bysi :) Przepis dostałam od Karoli najcudowniejszej Krakuski, artystki, wieszczki i dużo by jeszcze wymieniać, po prostu pozytywnie zakręconej kwiaciarki-florystki :) Wielki Buzial dla Ciebie :) Zapraszam Was również do śledzenia jej przepisów na stronie:  http://wielkiezarcie.com/ (użytkownik - behemotka84). Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała, nie zmieniła.  Ja robię tak:

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 20 dag drożdży świeżych 
  • duża śmietana 12%  
  • cukier waniliowy duża porcja 
  • 1/5 szkl drobnego cukru do wypieków
  • kostka margaryny Kasia 
  • odrobina ekstraktu waniliowego (nieobowiązkowe) 
  • nuttella, róża, marmolada



Wykonanie:

Mąkę przesiać. Dodać żółtko, pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, margarynę i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 15-30 min.



Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, nakładamy farsz łyżeczką (nuttellę lub marmoladę) i formujemy rogaliki - pierożki. Po zlepieniu boków, lekko nacisnąć widelcem dla ozdoby :) Piec w piekarniku z termoobiegiem przez około 10-15 min. Gotowe. PS znikają w mig :)




Smacznego Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz