Skoro weekend, to i słodkości. U Uli gości dziś ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, a ja zapraszam Was na Forinetki Bysi :) Przepis dostałam od Karoli najcudowniejszej Krakuski, artystki, wieszczki i dużo by jeszcze wymieniać, po prostu pozytywnie zakręconej kwiaciarki-florystki :) Wielki Buzial dla Ciebie :) Zapraszam Was również do śledzenia jej przepisów na stronie: http://wielkiezarcie.com/ (użytkownik - behemotka84). Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała, nie zmieniła. Ja robię tak:
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 20 dag drożdży świeżych
- duża śmietana 12%
- cukier waniliowy duża porcja
- 1/5 szkl drobnego cukru do wypieków
- kostka margaryny Kasia
- odrobina ekstraktu waniliowego (nieobowiązkowe)
- nuttella, róża, marmolada
Wykonanie:
Mąkę
przesiać. Dodać żółtko, pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, margarynę
i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i
odstawić do lodówki na około 15-30 min.
Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, nakładamy farsz łyżeczką (nuttellę lub marmoladę) i formujemy rogaliki - pierożki. Po zlepieniu boków, lekko nacisnąć widelcem dla ozdoby :) Piec w piekarniku z termoobiegiem przez około 10-15 min. Gotowe. PS znikają w mig :)
Smacznego Marzena