Miałam dziś ochotę na lekkie, jajeczne śniadanie. Oczywiście pierwsza myśl to jajecznica... ale pomyślałam że może jajka gotowane. I tak oto, trochę zainspirowana farszem do bruschetty postanowiłam zrobić nadzienie i do moich jajek. Wyszły super smaczne i lekkie jajka faszerowane. Polecam na przyjęcie lub śniadanie, mniam....
Składniki:
- 5 jajek
- 15 szt oliwek zielonych
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, bazylia
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo około 7 minut. Następnie trzeba je przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. do pojemnika (lub miseczki) kroimy w drobną kostkę pomidor i oliwki w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ja wrzuciłam wszystko do pojemnika z blendera i dodałam do tego żółtka. Dodałam sól, pieprz i suszoną bazylię do smaku. Całość lekko zblendowałam. Blendera użyłam tak, żeby były jednak lekko widoczne kawałki pomidora.
Powstałą masą wypełniłam połówki jajek. Ułożyłam na talerzu i udekorowałam listkami bazylii.
Składniki:
- 5 jajek
- 15 szt oliwek zielonych
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, bazylia
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo około 7 minut. Następnie trzeba je przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. do pojemnika (lub miseczki) kroimy w drobną kostkę pomidor i oliwki w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ja wrzuciłam wszystko do pojemnika z blendera i dodałam do tego żółtka. Dodałam sól, pieprz i suszoną bazylię do smaku. Całość lekko zblendowałam. Blendera użyłam tak, żeby były jednak lekko widoczne kawałki pomidora.
Powstałą masą wypełniłam połówki jajek. Ułożyłam na talerzu i udekorowałam listkami bazylii.
Smacznego - Ula