Składniki:
- 2 opakowania kaszy kuskus
- puszka czerwonej fasoli
- puszka zielonego groszku
- puszka tuńczyka lub łososia w sosie własnym
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula sałatkowa lub czerwona
- 5 jajek
- 5-7 ogórków konserwowych
- pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę kuskus zalać osoloną, wrzącą wodą (wg instrukcji z opakowania) i odstawić do napęcznienia. Odcedzić, schłodzić (przelać zimną wodą na sitku) i przełożyć do salaterki. Cebulę wraz z papryką, ogórkiem i rzodkiewką pokroić w kosteczkę lub cienkie paseczki - wg uznania. Jajka również pokroić i dodać do kaszy.
Fasolę, groch i tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników. Dodać majonez, śmietanę i doprawić do smaku. Całość delikatnie przemieszać. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem oraz rzodkiewką pokrojoną w plastry.
Smacznego Marzena