Składniki:
- 600 ml mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- kostka masła
- 1 szklanka (160 g) cukru pudru
- biszkopty
- owoce (w zależności od sezonu: truskawki, maliny, jeżyny, agrest, borówki)
- dodatkowo ok 250 ml mleka do nasączania biszkoptów
- 2 galaretki owocowe (kolor i smak uzależniam zawsze od owoców, których użyję)
Wykonanie:
Wykładamy dno tortownicy lekko nasączonymi biszkoptami. Przygotowujemy galaretki wg instrukcji z opakowania i odstawimy
w chłodne miejsce do stężenia. Zabieramy się za przygotowanie masy: Do chłodnego mleka dodajemy kaszę i gotujemy ją ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo do utartego masła dodajemy gęstą kaszę. Tak przygotowaną masę - krem wykładamy na biszkopty - wyrównujemy. Układamy ulubione owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce min. 5h (najlepiej zostawić ciasto na noc).
Smacznego