Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Moje Calzone z mięsem mielonym i pieczarkami

Calzone czyli nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie może być dowolne, wegetariańskie, mięsne czy mieszane. Tym razem zapraszam Was na calzone z mięsem mielonym i pieczarkami.


Składniki na ciasto(4 porcje)
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody 
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy  
  • szczypta cukru





Składniki nadzienia:

  • 500g ulubionego mięsa mielonego (u mnie z indyka) 
  • 25dag pieczarek 
  • 3 cebule 
  • 1 czerwona papryka 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • pomidory krojone  
  • 10-15 dag startego żółtego sera 
  • przecier pomidorowy 
  • sól i pieprz 
  • bazylia, oregano 
  • natka pietruszki   
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z olejem. Rozcieramy na jednolita masę i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką a później przez około 5-10 min na blacie stolnicy oprószonej mąką wyrabiamy miękkie, elastyczne i jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto na pizzę odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. (Pamiętajmy o przykryciu ciasta np. czystą ściereczką - ciasto znów ma nam podwoić swoją objętość). Gdy nasze ciasto rośnie zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i smażymy kolejne kilka minut. Kolejno dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę w paski. Całość dusimy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy pomidory wraz z sosem i doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.Dusimy jeszcze około 10 min i zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą z nich należy rozwałkować na placki wielkości talerza. 





Każdy posmarować w połowie sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi a na nim wyłożyć farsz. Posypać żółtym serem, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi w pieróg. Sklejone pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch każdego calzone smarujemy wodą i posypujemy bazylią. Pieczemy około 25 minut.


Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz