Calzone czyli nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie może być dowolne, wegetariańskie, mięsne czy mieszane. Tym razem zapraszam Was na calzone z mięsem mielonym i pieczarkami.
Składniki na ciasto(4 porcje)
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 20g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
Składniki nadzienia:
- 500g ulubionego mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 25dag pieczarek
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 3-4 ząbki czosnku
- pomidory krojone
- 10-15 dag startego żółtego sera
- przecier pomidorowy
- sól i pieprz
- bazylia, oregano
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Przygotowujemy
zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z olejem. Rozcieramy na
jednolita masę i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do pozostałych składników. Wszystko
razem mieszamy drewnianą łyżką a później przez około 5-10 min na blacie
stolnicy oprószonej mąką wyrabiamy miękkie, elastyczne i jednolite
ciasto. Tak przygotowane ciasto na pizzę odkładamy w ciepłe miejsce do
ponownego wyrośnięcia na około 30 min. (Pamiętajmy o przykryciu ciasta
np. czystą ściereczką - ciasto znów ma nam podwoić swoją objętość). Gdy nasze ciasto rośnie zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i smażymy kolejne kilka minut. Kolejno dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę w paski. Całość dusimy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy pomidory wraz z sosem i doprawiamy pieprzem, solą i ziołami.Dusimy jeszcze około 10 min i zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą z nich należy rozwałkować na placki wielkości talerza.
Każdy posmarować w połowie sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi a na nim wyłożyć farsz. Posypać żółtym serem, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi w pieróg. Sklejone pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch każdego calzone smarujemy wodą i posypujemy bazylią. Pieczemy około 25 minut.
Polecam Marzena