Składniki:
- 4 filety z łososia (każdy po około 200g)
- sok z cytryny
- pieprz i sól
- pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek
- 1/2 szkl ryżu
- kurkuma
- zielona i żółta fasolka szparagowa
- łyżka masła
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Łososia umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, oprószyć pieprzem i obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 min. naczynie żaroodporne skropić oliwą. Układać w nim nasze filety i zapiekać w piekarniku przez około 20 min w temp. 190-200 stopni.
Fasolkę szparagową umyć i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować do miękkości. Gotową odcedzić, dodać masło i zioła. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie z kurkumą (da nam ona świetny aromat, smak i żółty kolor). Gotowego łososia podać w towarzystwie ryżu i fasolki. Mniami
Polecam Marzena