Składniki:
- duża szkl suszonych grzybów
- 6 ziemniaków
- włoszczyzna
- 2 cebule
- śmietana
- 2-3 ząbki czosnku
- ziele angielskie i liście laurowe
- pieprz i sól
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- tymianek
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynam dzień wcześniej od namoczenia grzybów i pozostawienia ich na całą noc. Można również zalać je gorącą wodą i odstawić na 30 min w dniu samego gotowania ;-) Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Zeszklić na maśle. Po chwili dodać odsączone i przepłukane grzybu (PAMIĘTAJ odsącz grzyby na sitku tak, aby nie zmarnować wody, w której się moczyły) i podsmażaj kolejne kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić. W garnku zagotować wodę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Wywar gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby wraz z cebulą i czosnkiem oraz wodę, w której się moczyły. Gotować jeszcze przez około 10-15 min. Doprawić. Jeśli chcemy zabielić zupę należy rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru a następnie ponownie wlać go do zupy, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Przed podaniem zupę udekorować natką pietruszki.
Smacznego - Marzena