Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa grzybowa

Składniki:
  • duża szkl suszonych grzybów 
  • 6 ziemniaków 
  • włoszczyzna 
  • 2 cebule 
  • śmietana 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • ziele angielskie i liście laurowe 
  • pieprz i sól 
  • 2 łyżki masła 
  • natka pietruszki 
  • tymianek





Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynam dzień wcześniej od namoczenia grzybów i pozostawienia ich na całą noc. Można również zalać je gorącą wodą i odstawić na 30 min w dniu samego gotowania ;-) Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Zeszklić na maśle. Po chwili dodać odsączone i przepłukane grzybu (PAMIĘTAJ odsącz grzyby na sitku tak, aby nie zmarnować wody, w której się moczyły) i podsmażaj kolejne kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić. W garnku zagotować wodę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Wywar gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby wraz z cebulą i czosnkiem oraz wodę, w której się moczyły. Gotować jeszcze przez około 10-15 min. Doprawić. Jeśli chcemy zabielić zupę należy rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru a następnie ponownie wlać go do zupy, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Przed podaniem zupę udekorować natką pietruszki.

Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz