Składniki:
- rękaw do pieczenia
- 2 filety z kurczaka
- 6-8 większych ziemniaków
- 2 marchewki
- brokuły
- pieprz i sól
- rozmaryn
- 2-3 łyzki oliwy z oliwek lub oleju
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- kilka ząbków czosnku (wg uznania) u mnie około 6 szt
Wykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i natrzeć oliwą z odrobiną soli, czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawą do kurczaka. Owinąć miseczkę folia aluminiową i odstawić do przegryzienia składników na min 30 min. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości około 2-3 milimetrów. Przełożyć do większego naczynia i skropić oliwą wymieszaną z czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i również odstawić. W międzyczasie umyć i ugotować różyczki brokuła pilnując, by ich nie rozgotować (śmiało mogą być lekko twarde). Uciąć odpowiednią ilość rękawa do pieczenia.
Związać jeden koniec, wsypać warzywa, filety i lekko wymieszać i zamknąć drugi koniec rękawa. Rękaw nakłuć nożem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw a jego zawartość wsypać do naczynia i całość zapiekać przez kolejne 5-10 min z termoobiegiem do zrumienienia.Podawać z ulubionymi surówkami.
Związać jeden koniec, wsypać warzywa, filety i lekko wymieszać i zamknąć drugi koniec rękawa. Rękaw nakłuć nożem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw a jego zawartość wsypać do naczynia i całość zapiekać przez kolejne 5-10 min z termoobiegiem do zrumienienia.Podawać z ulubionymi surówkami.
Polecam Marzena