Jest to sałatka mojego dzieciństwa,
pyszna ale niestety trochę zapomniana!
Składniki:
- 4 średnie czerwone burczaki
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- 1 por (zielona i biała część)
- puszka zielonego groszku
- 3 łyżki majonezu
- 1 jogurt naturalny 200ml
- pieprz, sól
Wykonanie:
Burczaki czerwone gotujemy w łupach ok. 2 godziny na średnim ogniu, aż będą miękkie. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obieramy następnie z łupin i kroimy w drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo i też kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki kiszone. Groszek odcedzamy z zalewy i wrzucamy do pozostałych składników wcześniej pokrojonych. Por kroimy w paski, wrzucamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Po wystygnięciu i odciśnięciu nadmiaru wody dorzucamy do reszty składników.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy 3 łyżki majonezu i jogurt naturalny, pieprz i sól do smaku i wszystko razem mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo i też kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki kiszone. Groszek odcedzamy z zalewy i wrzucamy do pozostałych składników wcześniej pokrojonych. Por kroimy w paski, wrzucamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Po wystygnięciu i odciśnięciu nadmiaru wody dorzucamy do reszty składników.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy 3 łyżki majonezu i jogurt naturalny, pieprz i sól do smaku i wszystko razem mieszamy.