Składniki:
- 30 dag mięso (schab lub filet z kurczaka w zależności od upodobania)
- jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Po rozbiciu lekko solimy. Jajko roztrzepujemy przy pomocy widelca w miseczce, dodajemy 2 łyżki mleka i pieprz. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z płatkami owsianymi. Mięso obsypujemy lekko mąką, następnie maczamy w rozmąconym jajku
i obtaczamy w bułce z płatkami owsianymi.
Następnie smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Podajemy np. tradycyjnie z młodymi ziemniakami i ćwikłą.